Dyert

Familja Elezi

Në vitin 1937 për një pjesë të qyteteve më të rëndësishme të Shqipërisë (Tirana, Durrësi, Korça, Vlora, Shkodra, Saranda, Elbasani, Berati) u bë një rilevim aerofotogrametrik në shkallën 1:5000 të realizuar nga Instituti gjeografik ushtarak…

Read more

Familja Subashi

Ajo u ndërtua nga Ibrahim Subashi, jo për banim por si rezidencë. Pasi tërmeti i 1926 shkatërroi qytetin, për ndërtimin e saj në 1928 u  punësuan inxhinierë italianë të cilët përveç teknikës antisizmike zbatuan edhe…

Read more

Pranë Kishës Shën Luçia

Nëse pyesim sot veten, ku ndodhet lagjja e njohur “Kala”, atë e gjejmë përmes objekteve ikonike identifikuese. Nëse bëni një ecje rreth përmes Xhamisë Fatih, aty do njiheni se dikur në mesjetën e hershme gjendej…

Read more

Familja Fani

Banesa e tyre u ndërtua në vitin 1932 nga nga dy vëllezërit Hysen dhe Mustafa Fani, tregtarë dhe detarë të njohur të kohës në qytet. E ndërtuar me stilin liberty  dhe neoklasik i vonë shqiptar,…

Read more

Familja Veli

E ndërtuar nga dy kushërinj Ramazan dhe Hysen Veli në vitet 1937-38, godina u mendua dhe u projektua që në fillim si një qendër tregtare, aq sa brenda saj edhe sot ruhet ashensori origjinal. Për…

Read more

Familja Toska Bodiken

Me origjinë nga Berati, por me rrënjë armene, familja e Aleks Toska Bodiken e ngriti banesën e tij në vitin 1937. E ndërtuar për gjashtë javë si një sfidë me punëtorët e ndërtimit, banesa u…

Read more

Famija Bilali

Familja Bilali ishte me origjinë nga Ulqini i Malit të Zi dhe kryesisht kanë qenë të përfshirë në sektorin e detarisë. Pas aneksimit të Ulqinit nëpërmjet Kongresit të Berlinit në vitin 1878, degët kryesore të…

Read more

Familja Jorgji

Dikur pranë banesës së Mantho Jorgjit gjendej Porta e Jallisë, porta hyrëse e qytetit nga ana e detit. Si një dëshmi e lidhur me detin ishin edhe guaskat e përdorura në ballinën e lartë të…

Read more

Familja Koja dhe Jakoel

Midis viteve 1915-1939 arkitektët dhe inxhinierët italian punojnë të shpërndarë në zyrat teknike të qyteteve të ndryshme të Shqipërisë. Ata projektojnë dhe ndërtojnë sistemin infrastrukturor, hartojnë Plane Rregulluese për zhvillimin urban të Durrësit, teksa sistemojnë…

Read more

Familja Nushi

Dikur tregtar në vende të ndryshme si Itali, Greqi e gjetkë djali me origjinë nga Berati, Jani Nushi vendoste rrënjët e tij në Durrës. Si një familje e madhe me tetë fëmijë, pasardhësit e tij…

Read more

“Kjo faqe interneti është krijuar në kuadër të programit EU4Culture të financuar nga Bashkimi Evropian dhe zbatuar nga UNOPS në bashkëpunim me Ministrinë e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e vetme e Qendrës Durrësi Aktiv dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Bashkimit Evropian dhe/ose UNOPS-it.”

TheOldDoorsTrail  © . Të gjitha të drejtat e rezervuara

Skip to content